Voorwaarden

Visumvoorwaarden van Sri Lanka

Het aanvragen van een visum voor Sri Lanka is verbonden aan enkele voorwaarden. Deze restricties zijn deels van toepassing op de reiziger en deels op de reisplannen. Voorkom oponthoud, boetes of complete weigering bij aankomst en neem de visumregels op deze pagina aandachtig alvorens een aanvraag in te dienen.

Voorwaarden voor alle reizigers naar Sri Lanka

Er zijn enkele algemene regels verbonden aan het gebruik van de verschillende visa voor Sri Lanka, maar de meeste vereisten gelden specifiek voor het visumtype dat wordt aangevraagd. De volgende regels zijn echter altijd van toepassing, ongeacht welke variant (e-visum / ETA / fysiek visum) wordt aangevraagd:

  • Bij aankomst moet al een ticket voor de terugweg of doorreis worden overhandigd
  • Er mag niet worden afgeweken van het reisdoel dat is ingevuld bij het aanvragen van het visum
  • Alleen als in Sri Lanka een verlenging wordt toegekend is het mogelijk langer te verblijven dan op het visum staat
  • Het paspoort van elke reiziger moet minimaal een halfjaar geldig zijn bij aankomst
  • Een typefout in het aanvraagformulier kan er toe leiden dat de reiziger wordt geweerd en uitgezet

Specifieke voorwaarden van het e-visum / ETA

Het meest gebruikte visum voor Sri Lanka is het ETA. Deze variant wordt ook wel e-visum genoemd. Het wordt niet in het paspoort geplakt, maar per e-mail toegestuurd en kan door de reiziger worden uitgeprint. Dit visum kent enkele restricties, te weten:

  • Alleen vakanties, zakenreizen en reizen met een medisch doel zijn toegestaan
  • Het verblijf mag maximaal 30 dagen duren (maar verlenging is mogelijk na aankomst)
  • Journalisten en producenten van mediaproducties worden uitgesloten, ook voor niet-zakelijke reizen
  • Het bijwonen van politieke evenementen of uitvoeren van politieke werkzaamheden is niet toegestaan
  • Vrijwilligerswerk uitvoeren is niet toegestaan, ook indien het onbetaald werk betreft

Voor zakenreizigers gelden aanvullende voorwaarden. Zakenreizen zijn toegestaan, in dienst treden van een Sri Lankaanse werkgever echter niet. Dat betekent dat het is toegestaan om deel te nemen aan vergaderingen, onderhandelingen, workshops, conferenties, symposia, trainingen en ander soort zakelijke evenementen. De zakenreiziger mag voor deze activiteiten ook betaald worden door zijn werkgever, mits de werkgever buiten Sri Lanka gevestigd is.

Reizigers die voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden wordt aangeraden hun aanvraag online in te dienen, dat is de goedkoopste, snelste en eenvoudigste manier om aan de visumplicht te voldoen.

Specifieke voorwaarden van de fysieke visa (paspoortstickers)

Reizigers die niet voldoen aan de hierboven genoemde voorwaarden kunnen in bepaalde gevallen alsnog naar Sri Lanka reizen als ze voor vertrek een fysiek visum aanvragen. Daarvoor moet een afspraak worden gemaakt bij één van de consulaten van Sri Lanka, alwaar het visum in het paspoort wordt aangebracht. Dit is van toepassing in de volgende gevallen:

  • De reiziger wil in dienst treden van een organisatie in Sri Lanka
  • De reiziger wil vrijwilligerswerk uitvoeren, of werkt voor een NGO
  • De reiziger wil langer dan 90 dagen in Sri Lanka verblijven
  • De reiziger is journalist of mediaproducent