Geldigheid

De geldigheidsduur van Sri Lankaanse visums

De geldigheidsduur van Sri Lankaanse visa en eventuele mogelijkheid tot het verlengen daarvan hangt af van het visumtype en de eventuele gewenste verlengingsduur. Alle online aangevraagde visums zijn zogenaamde ‘double entry visa’, wat betekent dat hiermee tweemaal naar Sri Lanka kan worden gereisd. De geldigheidsduur bestaat uit een termijn waarbinnen het land mag worden binnen gereisd en een maximale verblijfsduur; het is belangrijk het onderscheid hiertussen te begrijpen en hier rekening mee te houden.

Inreis-termijn van het visum

De inreis-termijn van online aangevraagde visums voor Sri Lanka bedraagt zes maanden. Bij het invullen van het aanvraagformulier wordt gevraagd naar een verwachte aankomstdatum. De inreis-termijn start 90 dagen voor deze datum. Dat betekent dat na toekenning van het visum nog 90 dagen kan worden geschoven met de aankomstdatum. Dit is handig, omdat het niet verplicht is om al een vliegticket te hebben geboekt voordat het visum wordt aangevraagd. Als de reisplannen wijzigen kan de reis dus nog 90 dagen vervroegd of uitgesteld worden, zonder dat een nieuw visum benodigd is.

Maximale verblijfsduur in Sri Lanka

De maximale verblijfsduur in Sri Lanka bedraagt standaard 30 dagen. Deze termijn gaat pas in op het moment van de daadwerkelijke eerste dag van aankomst in Sri Lanka. Het is mogelijk deze te verlengen tot maximaal 6 maanden, lees daarvoor onderaan deze pagina verder bij het kopje ‘Het visum in Sri Lanka verlengen’.

Alle informatie omtrent de geldigheidstermijn op deze pagina heeft betrekking op de online aan te vragen variant van het visum van Sri Lanka (het elektronische visum, ook wel ETA genoemd).

Inreis-termijn en maximale verblijfsduur bij een tweede reis naar Sri Lanka

Het is mogelijk tweemaal naar Sri Lanka te reizen met één visum. Het elektronische visum (ETA) is altijd ‘double entry’. Let hierbij goed op; de inreis-termijn van 6 maanden zoals hierboven beschreven geldt alleen voor de eerste reis. Vanaf de dag van de eerste aankomst in Sri Lanka start de maximale verblijfsduur van 30 dagen. Bij een dubbele inreis betekent dit dat zowel het eerste verblijf als het tweede verblijf in Sri Lanka geheel binnen die 30 dagen moet vallen.

Voorbeeld: Een reiziger vraagt op 3 januari een visum (ETA) aan en vult in het aanvraagformulier als verwachte aankomstdatum 1 april in. De aanvraag wordt nog dezelfde dag goedgekeurd en het ETA is geldig tot en met 25 juni. De reiziger arriveert op 1 april en verlaat Sri Lanka weer op 14 april. Vervolgens vindt de tweede aankomst in Sri Lanka plaats op 21 april. De reiziger moet het land dan weer verlaten op uiterlijk 30 april; precies 30 dagen na de eerste dag van aankomst. Zou de reiziger de tweede aankomst pas na 30 april hebben gepland, dan moet daarvoor een nieuw visum worden aangevraagd, omdat het vorige visum is opgebruikt, ondanks dat de inreis-termijn zoals vermeld op het visum (25 juni) nog niet verlopen is.

Langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven

Reizigers die langer dan 30 dagen in Sri Lanka willen verblijven hebben twee mogelijkheden:

  • Het elektronische visum (ETA) kan worden verlengd na aankomst in Sri Lanka
  • Voor vertrek kan ook een fysiek visum worden aangevraagd met langere geldigheid

Het visum in Sri Lanka verlengen

Het verlengen van de maximale verblijfsduur kan bij het Immigration Services Centre, gevestigd in Colombo. Dit kan tweemaal; de eerste verlenging is maximaal 60 dagen, de tweede is maximaal 90 dagen. De maximale verblijfsduur is standaard 30 en kan dus met 60 en 90 tot een totaal van 180 dagen worden opgerekt. De eerste verlenging wordt vrijwel altijd toegekend, maar houd er rekening mee dat een tweede verlenging vaak wordt afgewezen omdat door de immigratiedienst veelal niet wordt geloofd dat een vakantie 180 dagen duurt en vermoed dat er (betaald of onbetaald) werk wordt uitgevoerd, wat met een online verkregen visum niet is toegestaan (zie ook de visumvoorwaarden).

De verlenging kan op de volgende manier worden geregeld

  1. Boek een terug- of doorreisticket waarmee kan worden aangetoond wanneer Sri Lanka wordt verlaten
  2. Vul een verlengingsformulier in (beschikbaar bij het Immigration Services Centre)
  3. Neem een pasfoto mee (3,5 bij 4,5 cm)
  4. Indien het een zakenreis betreft: neem een verklaring mee van de lokale organisatie waarin staat dat de verlenging noodzakelijk is
  5. Bewaar de bevestiging van de verlenging zorgvuldig bij het paspoort en visum