ETA Sri Lanka

ETA Sri Lanka: wat is het en hoe kom ik eraan?

Het ETA Sri Lanka is in 2012 in het leven geroepen en heeft als doel de veiligheid van Sri Lanka en haar inwoners te waarborgen, alsmede aanvullende inkomsten te genereren uit toeristen en zakenreizigers die het land bezoeken. Alle reizigers zijn verplicht een ETA aan te vragen, tenzij ze al een visum of Sri Lankaans paspoort bezitten. Vanwege de laagdrempelige aanvraagprocedure van het ETA wordt door toeristen (maar ook zakenreizigers) de ‘oude’ visumprocedure via de ambassade niet vaak meer gebruikt. Gaat u op reis naar Sri Lanka? Vraag uw ETA eenvoudig aan via deze website.

Wat is een ETA Sri Lanka?

ETA Sri Lanka is een afkorting en staat voor “Electronic Travel Authorization Sri Lanka”. Formeel gezien is een ETA geen visum, maar een reistoestemming. Echter; het heeft dezelfde aanvraagprocedure en voorwaarden als de meeste visums voor andere landen. Het ETA Sri Lanka moet immers worden aangevraagd om het land in te kunnen reizen en bestaat uit een veiligheidsbeoordeling door de immigratiedienst en een betaling van de kosten, welke bijdrage aan de inkomsten van de overheid van Sri Lanka.

Hoe kan een ETA Sri Lanka worden aangevraagd?

Eenvoudig online; een ETA Sri Lanka aanvragen duurt niet langer dan enkele minuten voor het invullen van het aanvraagformulier en enkele tientallen minuten (bij een spoedaanvraag) tot toekenning. Indien er geen gebruik wordt gemaakt van de spoedregeling wordt het ETA doorgaans in enkele werkdagen toegekend. Dat gebeurt geheel digitaal; de toekenning wordt bevestigd per e-mail. Het wordt aangeraden deze bevestiging uit te printen en mee te nemen naar Sri Lanka, het is echter niet nodig deze aan of in het paspoort te bevestigen.

Het ETA Sri Lanka aanvragen gaat eenvoudig en snel; het is daarmee vergelijkbaar met bijvoorbeeld het ESTA voor Amerika: een geautomatiseerde, elektronische autorisatie om toegelaten te worden tot Sri Lankaans grondgebied

Komt iedereen in aanmerking voor een ETA?

Nee, maar wel bijna iedereen. De volgende voorwaarden zijn verbonden aan het gebruik van een ETA Sri Lanka:

  • Maximale verblijfsduur: 30 dagen
  • Reisdoel: zaken, vakantie, vriendenbezoek, familiebezoek, overstap
  • Aantal inreizen: twee (double entry)
  • Uitgesloten: journalisten, mediaproducenten en politici (ook voor een vakantie)
  • Werken: zakenreizen zijn toegestaan, maar indiensttreding, vrijwilligerswerk en NGO-gerelateerd werk niet

Wat als ik niet in aanmerking kom voor een ETA?

Vraag dan een regulier visum aan bij de ambassade. Houd hiervoor wel rekening met hogere kosten en een langere verwerkingsduur van de aanvraag.

Wat is het verschil tussen een ETA en een visum?

De begrippen ETA en visum worden veelal door elkaar gebruikt, ook op deze website. Dat komt doordat ze dezelfde functie hebben. Er zijn twee manieren om te voldoen aan de visumplicht in Sri Lanka;

  • Door online een ETA (ook wel visum of e-visum genoemd) aan te vragen
  • Door een fysiek visum (ook wel papieren visum) aan te vragen bij de ambassade

Tenzij expliciet anders vermeldt wordt op deze website met het woord ‘visum’ gerefereerd naar het ETA. Om na te gaan of een ETA dan wel een fysiek visum benodigd is, kan deze pagina geraadpleegd worden.